Green screen
Onderbouwing keuze block:
Ik vond het leuk om mijn lessen meer tot leven te brengen. Toen dacht ik hoe leuk is het als ik een verhaal vertel of les geef over het buitenland, heelal of over het ziekenhuis. Mijzelf in de omgeving plak. Dit kan super makkelijk met het gebruik van een green screen. Toevallig had ik deze nog thuis liggen. Vroeger maakte ik er lego filmpjes mee en gebruikte ik het voor het streamen op Twitch.
Omschrijving block en les:
Je ontwerpt een les en/of activiteit waarbij je het green screen op een educatieve wijze inzet waarbij je onderbouwd wat het green screen bijdraagt aan het leerproces en/of het leren van de leerlingen.
(Digital Credential Network Powered By Canvas Credentials, z.d.)
Mijn idee was om een les te ontwikkelen over mijn reis langs de wereld wonderen. Ik heb mij zelf geplakt in of voor een wereld wonder. Het idee was om dit in een introductie te gebruiken ter ondersteuning van mijn verhaal, dat ik bijvoorbeeld zelf in het land ben geweest. Helaas heb ik de les niet kunnen uitvoeren door persoonlijke omstandigheden en hierdoor niet naar stage kon.
Toepassing in de praktijk:
- Visualiseren van lesstof: Het green screen maakt complexe of abstracte onderwerpen tastbaarder en aantrekkelijker.
- Betrokkenheid vergroten: Leerlingen worden nieuwsgierig en zijn meer geneigd om actief mee te doen.
- Ondersteuning van verhaal of instructie: Door visueel aanwezig te zijn in de omgeving waarover ik vertel, maak ik het verhaal authentieker en levendiger.
Volgens bronnen leren kinderen beter door beeldende materialen en audio. Dit noemen ze het modaliteitseffect.
Met dit block heb ik laten zien dat ik creatief technologie kan inzetten om leerlingen te motiveren en te ondersteunen in hun leerproces. Het gebruik van een green screen is een techniek die ik zeker verder wil verkennen en toepassen in mijn toekomstige lessen. (redactie, 2023) & (Didactief | de Leerverdubbelaar, z.d.)
Gekoppelde ICT-bekwaamheidseisen:
1.1.8 De leerkracht toont aan verschillende media te gebruiken voor publicatie van ‘content’. – voor deze opdracht meerdere filmpjes gemaakt en ge-upload. Maar ook meerdere foto’s en video’s gebruikt voor het maken van de filmpjes
Uitvoering en/of bewijs:

Bronnen:
Didactief | De leerverdubbelaar. (z.d.). https://didactiefonline.nl/blog/paul-kirschner/de-leerverdubbelaar
Digital Credential Network Powered by Canvas Credentials. (z.d.). https://eu.badgr.com/public/badges/SW_y6Xu_REiLiwgJEzK_XA
redactie. (2023, 4 december). Meer leren van beeld en geluid. wij-leren.nl. https://wij-leren.nl/multimedia-beeld-geluid-audio.php
Feedback:

Badge
