Computational thinking + 21st Century Challenge – activiteit
Onderbouwing keuze block:
Ik heb deze blocks gekozen omdat ze te binden waren aan het gebruik van de beebot. De kinderen kunnen met de beebot instellen de eerste stappen maken in het leren programmeren. Het is nog niet heel lastig, maar de kinderen leren wel stappen vooruitdenken.
Omschrijving block en les:
Je ontwerpt een activiteit waarin leerlingen werken aan ‘computational thinking’ en /of het ‘leren programmeren’, eventueel gecombineerd met een of meerdere 21st Century Skills. Deze activiteit voer je uit op de leerwerkplek en je documenteert de resultaten van deze activiteit. (Digital Credential Network Powered By Canvas Credentials, z.d.)
“Het werken met nieuwe technologie stimuleert het werken aan 21ste eeuwse vaardigheden voor leerlingen. Door doelgericht technologie zoals Beebots, Ozobots, OSMO, Sphero, Meccanoid, VR en AR in te zetten kunnen leerlingen aan vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, creatief denken, samen werken en computational thinking. Het is heel goed mogelijk om inhoudelijke compontenten toe te voegen aan werkvormen met technologie. Zo stimuleert de Beebot bijvoorbeeld het ruimtelijk inzicht en wiskundige elementen. Nieuwe technologie en robots zijn dan niet alleen een ‘leuke gadget’, maar een middel om krachtiger leereffect te bereiken.” (Digital Credential Network Powered By Canvas Credentials, z.d.-b)
Ik heb de beebot gebruikt bij een les rekenen “het herkennen en benoemen van figuren en kleuren”. De kinderen moesten met de beebot een route rijden. Deze route was gemaakt beschreven op de route kaart en die code stond dan voor een bepaald dier. Het was belangrijk dat de kinderen het figuur en de kleur benoemden, maar ook uitleg gaven over welke stappen de beebot moest afleggen en hoe ze dit gingen invoeren op de beebot.
Toepassing in de praktijk:
Het gebruik van de Beebot maakte de les interactief en uitdagend, waardoor kinderen niet alleen aan hun rekenvaardigheden werkten, maar ook aan vaardigheden zoals plannen, logisch nadenken en samenwerken. Daarnaast stimuleerde het gebruik van technologie de nieuwsgierigheid van de kinderen en motiveerde hen om actief mee te doen.
Deze activiteit laat zien hoe nieuwe technologieën niet alleen als “leuke gadgets” worden ingezet, maar als krachtige tools om leerdoelen te bereiken. Door middel van de Beebot werd rekenen een uitdagende en innovatieve les die de kinderen met veel enthousiasme hebben uitgevoerd. (B-Bot, z.d.)
Gekoppelde ICT-bekwaamheidseisen:
2.1.2 De leerkracht toont aan dat hij bij het inzetten van ICT een onderbouwde keuze maakt ten aanzien van de leerling, de leraar, de leerinhoud en de hulpmiddelen.
Bij het ontwerpen van de activiteit met de Beebot heb ik een bewuste keuze gemaakt voor zowel het hulpmiddel als de leerinhoud. De Beebot is een intuïtieve tool die perfect aansluit bij het niveau van mijn leerlingen. Het thema van de les – het herkennen en benoemen van figuren en kleuren – werd gecombineerd met een praktische toepassing van computational thinking, zoals het vooruitdenken en invoeren van stappen. Dit zorgde ervoor dat de activiteit niet alleen educatief was, maar ook uitdagend en leuk. Bovendien was de technologie toegankelijk voor mij als leerkracht, waardoor ik de activiteit zelfstandig kon voorbereiden en uitvoeren.
2.1.3 De leerkracht toont aan dat hij bij het ontwerpen van leerpraktijken met inzet van ICT leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar afgestemd.
De leerdoelen in mijn les waren duidelijk gedefinieerd: kinderen moesten geometrische figuren en kleuren leren herkennen en benoemen, en ze moesten uitleggen welke stappen nodig waren om de Beebot correct te programmeren. Het proces was gestructureerd, van introductie tot uitvoering en reflectie, met duidelijke instructies die de kinderen stap voor stap begeleidden. De toetsing was geïntegreerd in de activiteit: ik observeerde of de kinderen de juiste stappen konden plannen en uitvoeren en of ze de figuren en kleuren correct benoemden. Hierdoor sloot de technologie naadloos aan bij het beoogde leerresultaat.
2.2.2 De leerkracht toont aan digitale leermiddelen te kunnen laten aansluiten op de betreffende doelgroep.
De Beebot is specifiek ontworpen voor jongere leerlingen en biedt een visuele en praktische manier om met technologie te leren werken. In mijn activiteit moesten de kinderen samenwerken om de Beebot te programmeren, wat hun denkvaardigheden stimuleerde zonder dat het te moeilijk werd. Ik heb bewust gekozen voor een eenvoudig, maar effectief hulpmiddel dat aansluit bij het niveau en de interesse van mijn groep, en dat tegelijkertijd ruimte biedt voor creativiteit en experimenteren.
2.2.3 De leerkracht toont aan ICT betekenisvol en efficiënt te kunnen inzetten rekening houden met de grootte en de diversiteit van een groep leerlingen.
Tijdens de les met de Beebot heb ik rekening gehouden met de grootte en samenstelling van de groep. De activiteit werd uitgevoerd in kleine groepjes, zodat ieder kind actief betrokken kon zijn bij het programmeren en samenwerken. Dit zorgde ervoor dat ook kinderen met verschillende leerbehoeften konden deelnemen op hun eigen niveau. Voor de visuele en praktische leerlingen bood de Beebot een directe en tastbare manier om te leren, terwijl de reflectie en uitleg ruimte gaven voor taalontwikkeling en redeneren.
Uitvoering en/of bewijs:






Bronnen:
B-Bot. (z.d.). Spelenderwijs leren programmeren met Bee-Bot. https://b-bot.nl/bee-bot#:~:text=Waarom%20jij%20kiest%20voor%20Bee,vooruit%20kijken%20en%20creatief%20denken.
Digital Credential Network Powered by Canvas Credentials. (z.d.-a). https://eu.badgr.com/public/badges/SX2IpYDlTGWaIajN9xOy_w
Digital Credential Network Powered by Canvas Credentials. (z.d.-b). https://eu.badgr.com/public/badges/-2FVb2PVQvuK-a4H9FUyPA
Feedback:

Badges

