Interactief lesgeven met ICT

Interactief lesgeven met ICT

Onderbouwing keuze block:

Ik heb dit block gekozen omdat het een mooie kans biedt om te experimenteren met het versterken van interactie in lessen of activiteiten door middel van ICT. Het werken met interactieve tools zoals Kahoot laat zien hoe technologie een sociale en betrokken sfeer kan creëren, zelfs buiten de traditionele onderwijsomgeving. Deze ervaring kan ik later vertalen naar educatieve toepassingen in de klas.

Omschrijving block en les:

Je toont aan op welke wijze je interactie met ICT vormgeeft in activiteiten op de leerwerkplek. je onderbouwt hierbij waarom je voor welke tool kiest en wat het resultaat van deze vorm van interactie is in de activiteit. (Digital Credential Network Powered By Canvas Credentials, z.d.)

Ik heb Kahoot niet in de stage klas gebruikt. We gebruiken op mijn stage plek in groep 1 en 2 eigenlijk nog geen tablets of computers. Ik heb het gebruikt voor een pub quiz die ik heb samengesteld voor kerst en voor het buurtfeest.
De deelnemers konden zo de juiste antwoorden doorgeven en extra punten verdienen door meerdere juiste antwoorden achter elkaar te geven. Ook snelheid heeft invloed op de punten die je kan verdienen.

De keuze voor Kahoot is gemaakt omdat het een eerlijke winnaar weer geeft. Ook behoudt je hierdoor de aandacht en staat het online zodat je de pub quiz vaker kan gebruiken.

Toepassing in de praktijk:

In dit block heb ik laten zien hoe ICT gebruikt kan worden om interactie te versterken, zelfs buiten een traditionele klasomgeving. Voor dit block koos ik Kahoot als interactieve tool, omdat het bij uitstek geschikt is om deelnemers actief te betrekken en het spelelement motiveert om hun aandacht erbij te houden. Hoewel Kahoot niet op mijn stageplek met kleuters kon worden toegepast door het ontbreken van tablets en computers, heb ik deze tool succesvol ingezet bij een pubquiz voor kerst en een buurtfeest.

Tijdens deze activiteiten konden deelnemers vragen beantwoorden via Kahoot op hun eigen apparaten. Het puntensysteem moedigde niet alleen nauwkeurigheid aan, maar ook snelheid en consistentie, omdat meerdere goede antwoorden achter elkaar beloond werden. Dit zorgde voor een gezonde competitie en verhoogde de betrokkenheid van alle deelnemers.

(Geurts, 2020)

Gekoppelde ICT-bekwaamheidseisen:

2.3.3 De leerkracht toont aan dat hij ICT inzet om gestructureerd te oefenen, samenwerken, evalueren en toetsen vorm te geven.

Bij het gebruik van Kahoot wordt ICT ingezet om een gestructureerde en interactieve manier van oefenen en toetsen te creëren. Tijdens de pubquiz werden deelnemers uitgedaagd om vragen te beantwoorden waarbij het spelelement zorgde voor focus en motivatie. Het systeem structureerde de activiteit doordat vragen één voor één gepresenteerd werden, de antwoorden direct verwerkt werden, en de tussenstand op het scherm zichtbaar was. Deze opzet bevorderde samenwerking en competitie, omdat deelnemers elkaar motiveerden en gezamenlijk probeerden de quiz te winnen. Door de ingebouwde evaluatiefunctionaliteiten van Kahoot, zoals een scoreoverzicht, kreeg ik inzicht in welke vragen goed werden beantwoord en waar extra uitleg nodig zou zijn geweest. Dit gestructureerde gebruik van ICT voor evaluatie en toetsing laat zien dat ik deze bekwaamheid beheers.

3.2.1 De leerkracht toont aan ICT in te kunnen zetten om het geleerde van leerlingen zichtbaar te maken en vast te leggen.

Kahoot maakt de resultaten van deelnemers direct zichtbaar en legt deze vast in het systeem. Tijdens de pubquiz werd het scorebord na elke vraag bijgewerkt, waardoor deelnemers real-time feedback kregen op hun prestaties. Daarnaast biedt Kahoot de mogelijkheid om de resultaten op te slaan, wat betekent dat ik achteraf de prestaties van de deelnemers kon analyseren. Dit is een waardevolle functionaliteit die ik in een educatieve setting zou kunnen gebruiken om bijvoorbeeld het leerproces van leerlingen te monitoren of om terug te kijken op wat al is geleerd. Het gebruik van deze tool toont aan dat ik in staat ben ICT in te zetten om het geleerde inzichtelijk te maken en vast te leggen, een vaardigheid die ik verder kan toepassen in de klas.

Uitvoering en/of bewijs:

(Kahoot!, z.d.)
(foto van het buurtfeest, ik liep rond om te controleren of iedereen kon inloggen op Kahoot)

Bronnen:

Digital Credential Network Powered by Canvas Credentials. (z.d.). https://eu.badgr.com/public/badges/JQyPMMcbQhq8K04aX9Lxrw

Geurts, I. W. E. R. (2020, 20 februari). Kahoot is. . . A ineffectief, B effectief. Vernieuwenderwijs. https://vernieuwenderwijs.nl/kahoot-is-a-ineffectief-b-effectief/

Kahoot! (z.d.). https://create.kahoot.it/my-library/kahoots/drafts

Feedback:

Badge